Gånghesters SK
160212 ga nghester
Md ska rmavbild 2016 02 12 kl. 19.54.13

Gånghesters Sportklubb bildades den 10 november 1940

Ett antal Gånghestersbor samlades den 10 november 1940 på ett av de populära kaféerna i Gånghester där man beslutade att ansöka om inträde i Riksidrottsförbundet.

Man beslöt där att kalla klubben för Gånghesters Sportklubb.
En månad senare fick man bevis om inträde i förbundet.

Till föreningen första ordförande valdes Carl-Åke Svensson (El-Svensson). Svensson satt endast en kort period och efterträddes av Stig Gustavsson, Lantmätare, som bodde i samhället på denna tid.

Därefter skiftades det en del ordförande som: Thure Johnanders, Sigvard Engvall som var de tongivande inom klubben tillsammans med John Andersson, Gösta Skoglund m fl.

Den stora orsaken till klubbens bildande var de fina isarna på våra små sjöar runt Gånghester. Den första sporten som vi bedrev då var Bandy, då hade vi ingen idrottsplats eller några omklädningsrum utan man bytte om i skogen runt sjöarna.

Den 21 januari 1944 beslöt man att bygga en badbassäng med en storlek på 12 x 12 meter. Projektet verkställdes på platsen hitom nuvarande Markis Service (i början av djupadalsbacken), där bäcken dämdes upp och baddammen blev verklighet.

På samma område fick GSK i slutet på 40-talet en klubblokal i form av en barack som köptes och fixades till av medlemmarna. Denna lokal blev en omtyckt samlingsplats under flera år.
Här kunde man spela bordtennis och boxas.
Oturligt nog blev detta område senare industriområde och den kära baracken fick rivas.

Den nuvarande Idrottsplatsen började så att planeras.
Sigvard Engvall som med spett och spade tillbringade varje ledig stund på denna plats.
Sigvard lade ner hela sin själ i detta otroliga arbete och med mycket svett kunde man slutligen så den nya planen. Planen kunde tas i bruk 1964, efter ungefär 10 års arbete.
Omklädning fick ske i församlingshemmet då inget omklädningsrum var byggt än.

Inte förrän 1968 köptes det in två baracker från ett bryggeri i stan, dessa byggdes samman med en dusch och bastu, vilket blev GSKs första omklädningsrum.

Samma år fixades vägen upp till planen, av idogt arbete av medlemmarna. Men tiden sliter på det mesta och man beslutade att söka efter bygglov för att kunna börja bygga den nya byggnaden.

I mitten av 70-talet byttes barackerna (idag omkl.rum 1,2 och 3) ut mot ett Hultsfredshus.Ytterligare en tillbyggnad beståendes av ett Hultsfredshus byggdes till under 81-82 i denna del blev det en samlingslokal och kök men även ett kansli.

Bygget genomfördes även det av medlemmar, de tongivande byggarna var Eje Andersson,
L-Å Hellsen, L-Å Perlstedt, Eje Persson, Per Lundberg, Magnus Petterson m fl.

1992 (eller strax därpå) byggdes nuvarande kansli, tvättstuga och omkl.rum 4-5 till.

Fotbollsplanen byggdes till 86-87 då tillkom det en ökning av anläggningen med 2 st 7-mannarplaner på gräs. Under 1990 tillkom det en träningsplan (grus) med belysning och en parkering.

Idag ser vi frukten av det gedigna arbete de ovan nämnda har gjort under alla dessa år föreningen funnits och vi kan stolta påstå att vi har en av boråsområdets finaste anläggningar.

Besök gärna vår hemsida!

Md 160211 viktiga la nkar
Uppdaterade länkar till viktiga funktioner i Borås stad.
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub