Dalsjöfors Brottarklubb
160221 dalsjo fors
Md sk rmavbild 2016 02 12 kl. 17.20.54

Välkommen till Dalsjöfors Brottarklubb!

Boråsbrottarnas fina framgångar i början av 30-talet inspirerade Dalsjöfors GoIF att också ta upp brottningen på programmet. Det var den unge brottningsentusiasten Erik Persson som väckte förslaget 1933 då den första brottningssektionen tillsattes där utöver Erik Persson även Elof Hill och Evald Sigfridsson ingick. Dessa ledarentusiaster fick stora problem att dras med redan i starten.

Lokalfrågan var en av värsta stötestenarna, den första träningslokalen var ett gammalt uthus med en golvyta på 4 x 6 m och där fanns inga bättre tvättmöjligheter. Men redan andra året fick man en lokal, men då var nackdelen att man fick lägga ut och ta upp mattan vid varje träning.

Sektionsherrarna var dåligt insatta i vad som gällde i den ädla mattsporten, därför sökte man upp den rutinerade Nils Davidsson i Borås där man fick värdefulla tävlingsinstruktioner och råd. Redan från starten var ett 40-tal grabbar med i träningen och där hade man fin hjälp av de beprövade Boråsbrottarna Karl Myhrman och Göte Blom, de kom ofta till Dalsjöfors och instruerade de brottningshungriga Dalsjöforsgrabbarna. Snart nog kunde en del av grabbarna börja att tävla, men det dröjde ända tills slutet av 30-talet innan framgångarna började infinna sig.

Föregångaren var Bertil Fager som tog klubbens första DM-tecken. Det följdes sedan av olika titlar varav den finaste togs av Rune Lundgren som 1943 blev svensk juniormästare. Av övriga duktiga Dalsjöforsbrottare kan nämnas Åke Hedin, Gösta Danielsson, Erik Håkansson Bo Hermansson, Sten Johansson, Einar Johansson, Stig Ivarsson och bröderna Claesson. Klubb matcher och fyrstads turneringar var populära tävlingsformer där det kämpades under åren, men den bästa prestationen gjorde grabbarna i Västergötlands lag DM i början av 40-talet då de gick till final, med där det blev stryk av Skene men 4-3 på hemmamattan.

1945 blev det en brytning mellan brottarna och klubbledningen i Dalsjöfors GoIF vilket gav till följd att Dalsjöfors Brottarklubb bildades. Den första klubbstyrelsen fick följande sammansättning, Einar Kyrkander Gunnar Andrén, Helge Hallberg, Bertil Fager Einar Johansson Stig Ivarsson och Åke Larsson. Arbetet fortsatte härefter ungefär som tidigare för man fick ett gäng färdiga brottare till klubben, men därför var det ingalunda problemfritt för ledarstaben. En del av grabbarna började nämligen bli lite till åren och när det sedan även strulade till sig lite med träningslokalerna så försvann en del av medlemmarna över till Boråsbrottarna men därför blev det aldrig något riktigt stopp i verksamheten i klubben även om det var lite trögt några år. Under dessa år fanns Lennart Svensson och Bo Hermansson, två herrar som aldrig gav upp utan kämpade vidare.

Senare så smittades även Dalsjöfors av vågen av ungdomsbrottning vilket i kombination med en bra träningslokal i idrottshallen och att Dalsjöfors Brottarklubb kommit med som medlem av Boråsalliansen gjorde att det fanns bättre stadga i klubben igen. Ledarna tyckte att man var en för liten stab för några större arrangemang, men genom samarbetet i alliansen kunde det nu återigen bli tävlingar av lite större status I Dalsjöfors som man hoppats skall vara till gagn för klubbens vidare verksamhet i samhället.

En fin Jubileumspresent fick ledarna, av det unga brottargardet som van sin grupp i Tarzan-Cup vid klubbens 40-årsjubileum 1985.

Besök gärna vår hemsida!

Md 160211 viktiga la nkar
Uppdaterade länkar till viktiga funktioner i Borås stad.
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub